“Termobag” este denumirea generică, în limbajul tenisului, a genții în care jucătorul își aduce la teren și își păstrează toate articolele necesare antrenamentului sau jocului.
Un termobag veritabil are măcar unul dintre compartimente prevăzute cu un material special izotermic, care va asigura ca echipamentul tău și sticla cu apă să fie ferite de temperaturi ridicate și de umiditate. Există și genți de tenis care nu sunt prevăzute cu astfel de materiale ce asigură climatizarea, iar ele vor avea costuri mai scăzute.
Iată ce ar trebui să aibă în termobag un jucător de tenis (amator sau chiar profesionist):
1. Racheta (rachete) de rezervă
I-ai văzut pe jucătorii profesioniști că vin la teren cu câte 6-8-10 rachete de rezervă? Ei lovesc foarte puternic mingea și racordajele rachetelor lor se rup frecvent. Pentru un jucător amator, recomand să aibă măcar o rachetă de rezervă în geantă, identică, sau cel puțin cu aceleași caracteristici principale ca racheta de bază.
2. Sticla cu apă și energizantele
Sticla cu apă se ține în compartimentul climatizat al termobagului. Ar fi bine să ai la îndemână cel puțin o sticlă de 1,5 litri de apă, în funcție de efortul pe care estimezi că îl vei face. Dacă efortul este de mai lungă durată ar fi bine să dizolvi într-o altă sticlă cu apă și niște săruri de rehidratare, pentru refacerea necesarului de electroliți și minerale.
Apropo de minerale și electroliți, Novak Djokovic își ia magneziul și calciul din curmale în pauzele dintre ghemuri. De asemenea, batoanele de ciocolată energizante îți pot da energia rapidă de care ai nevoie atunci când ai o cădere de glicemie sau când simți că rezervorul tău de energie este la cota de avarie.
Așadar, nu uita că o deshidratare, fie ea chiar ușoară îți poate afecta concentrarea, emoțiile și te va face să obosești mai repede. Încearcă să o eviți prin toate mijloacele.
3. Mingile de tenis
Dacă mergi la antrenament, probabil că vei folosi mingile de tenis din coșul antrenorului. Dar dacă ai un meci cu un partener de joc cunoscut sau ocazional este politicos și practic să ai niște mingi în geantă, de preferat într-o cutie, nu aruncate oricum. Se știe că presiunea din cutia de mingi se pierde la deschiderea acesteia, dar tot este mai bine să le ții în cutie și după prima sau a doua folosire. Asta pentru a nu intra în contact cu obiectele de îmbrăcăminte din geantă.
4. Echipamentul de schimb
Tricoul de schimb: puteți opta pentru tricourile din materiale sintetice gen “climalite”, care ajută la evaporarea rapidă a transpirației. Ciorapi și șort, mai ales dacă știi că transpiri mult. De asemenea, nu uita de un hanorac sau de o geacă ușoară sport cu glugă, dacă vremea se anunță mai răcoroasă sau ploioasă în intervalul în care urmează să joci.
Este necesară și o șapcă, care te apără de soare și îți oferă confort la serviciu sau la executarea loviturilor smash. Aceasta poate fi înlocuită și cu o vizieră. Manșetele pentru încheieturile mâinilor sunt și ele foarte importante, mai ales pentru jucătorii ce transpiră mult. Alege manșete din material absorbant și cât mai late posibil, pentru a avea o suprafață cât mai mare de ștergere. Mai există și varianta banderolelor sau bandanelor, care sunt utile tot pentru protecția împotriva transpirației, dar au și rol estetic.
5. Prosopul
Prosopul, de preferat unul cu putere absorbantă mare, nu trebuie să-ți lipsească din geantă. Cu el te ștergi de transpirație în pauzele dintre ghemuri și îți poți șterge și mânerul rachetei. De asemenea, dacă aluneci și cazi pe zgură, vei putea să te cureți, pentru a putea continua meciul în condiții optime.
6. Accesorii (grip, overgrip, amortizor de vibrații – “antivibrator”)
Un grip sau overgrip uzate sau transpirate pe mâner nu sunt deloc comode pentru mânuirea perfectă a rachetei. De aceea, este necesar să ai în geantă măcar câte unul de rezervă, pentru a putea să le înlocuiești, la nevoie, pe cele vechi într-o pauză de joc. Sper că ai învățat să le schimbi, ai nevoie să știi asta. Amortizorul de vibrații sau antivibratorul, cum este cunoscut în rândul jucătorilor de tenis, se fixează pe corzile rachetei și are rolul de a reduce vibrațiile și șocurile resimțite de-a lungul antebrațului si a cotului în momentul lovirii mingii cu racheta.
7. Mica trusă de prim ajutor
Este întotdeauna bine să aveți câteva lucruri esențiale în geantă – o fașă elastică, șervețele umede, o cremă cicatrizantă, un anti-inflamator, un anti-piretic, o soluție dezinfectantă (tip Rivanol, tinctură de iod), câțiva plasturi. Necesitatea acestor obiecte este salutară în cazul unei nedorite accidentări, fie a ta, fie a partenerului de joc.
8. Protecție solară
Iată un alt element ce pare lipsit de importanță, dar nu e deloc așa. Sensibilitatea la soare îi afectează pe mulți jucători de tenis, așa că e bine să aveți o loțiune de protecție solară în geantă. Există unele foarte bune care sunt rezistente la apă și transpirație și, de asemenea, se absorb rapid în piele. Altfel, poți face insolație și randamentul tău fizic pe terenul de tenis scade dramatic.
Tot la acest capitol o să introduc și ochelarii de soare, care pot fi speciali pentru tenis și care îi pot proteja foarte bine pe cei care sunt deranjați de razele solare. Acestea ar fi lucrurile pe care ar trebui să le ai în geanta de tenis. Analizează bine situația concretă, poate că nu ai nevoie chiar de toate, sau poate că ai nevoie de altceva în termobag.
Înainte de a pleca la antrenament sau la meci, fă-ți cu grijă geanta pentru tenis, pentru a nu uita vreun obiect important pe care trebuie să îl ai cu tine.
Fă-ți AICI cont pe TennisWIN!
Te așteaptă rețeaua socială a pasionaților de tenis în care o găsești și pe Simona Halep. Și un MarketPlace cu mii de produse.