În jocul de tenis te poți aștepta să treci prin multe experiențe, care nu numai că îți vor îmbunătăți activitatea fizică, ci te vor ajuta să lucrezi mult și cu tine, cu mintea ta.
Decizia de a te apuca de tenis poate să fie una cu mult entuziasm. Un nou început are din start un sens pozitiv. Chiar dacă va trebui să iei totul pas cu pas, în ritmul tău, este important să te bucuri de proces și de lucrurile care te vor provoca. Nici un antrenament nu va fi la fel. Uneori, vei pleca acasă cu multe reușite însă, uneori, va trebui să înveți să accepți că unele zile nu se termină așa cum te așteptai. Atunci când îți dorești să abordezi altfel timpul tău liber și să îi oferi o nouă semnificație, intrând în jocul de tenis, te pregătim cu o serie de sfaturi pentru începători.
Antrenor de tenis
Atunci când înveți ceva nou, îți oferi o provocare, o oportunitate pentru tine să descoperi că poți să faci lucruri la care nici măcar nu te așteptai că le poți face. Modul în care ții racheta, poziția favorabilă servirii mingii, tehnici de urmărire a oponentului, tactici și multe altele fac parte dintr-un proces amplu de învățare.
Pentru a aborda cât mai bine acest sentiment de nou și într-un mod cât mai eficient, antrenamentele ghidate de un antrenor de tenis îți vor oferi un început promițător. Indiferent dacă îți dorești să joci din pasiune sau poate, de ce nu, să atingi performanțe cât mai înalte, modul în care începi este foarte important. În jocul de tenis, este esențial să stăpânești baza foarte bine și să înveți corect tot ce ține de acest joc încă de la început.
În funcție de obiectivele pe care tu ți le setezi, un antrenor de tenis îți va oferi cadrul perfect în care tu să le atingi. Acesta îți va explica, te va ghida și se va focusa pe fiecare mișcare pe care o faci pentru ca tu să fii pregătit mai apoi să câștigi cât mai multe meciuri. Chiar dacă este doar pentru început, un antrenor va răspunde cu brio dorinței tale de a învăța cât mai multe pe teren.
Încălzirea
Fie că optezi pentru un antrenor sau nu, ar trebui să pornești spre teren cu câteva lucruri în minte. Înainte de orice antrenament, este important să îți pregătești corpul, atât din punct de vedere al alimentației și al hidratării, cât și din punct de vedere al încălzirii.
Tenisul este un joc solicitant, în care aproape fiecare grupă de mușchi este solicitată. Picioarele sunt într-o continuă mișcare, la fel și mâinile, care vor depune și ele destul de mult efort. Ia-ți suficient timp înainte de a servi prima minge pentru a face o încălzire, iar în acest fel corpul tău va fi mai pregătit să înfrunte provocările din teren. Acest lucru vei vedea că te va ajuta și la mai multă mobilitate și la o flexibilitate mai bună, două aspecte esențiale în jocul de tenis.
Jocul de picioare
Tenisul se concentrează mult pe zona picioarelor. Viteza pe care o atingi în timpul alergării, modul în care reușești să te oprești brusc pentru a trimite mingea în celălalt teren, poziția picioarelor la servă, toate acestea reprezintă elemente cheie pe teren.
La fiecare antrenament poți alege să exersezi un anumit aspect. Prin exercițiu, vei reuși să îți faci corpul să se adapteze la mișcarea la care tu țintești. Acest lucru nu se întâmplă peste noapte, de aceea trebuie să fii consecvent și să ai răbdare cu procesul prin care treci pentru a obține rezultatele dorite.
Învață să urmărești
Atunci când ai urmărit un meci de tenis, probabil te-ai întrebat și tu cum pot unii jucători să fie exact în locul potrivit, la timpul potrivit, deși totul se desfășoară atât de repede. Deși la o simplă vedere acest lucru pare imposibil, secretul constă în urmărirea jocului.
Dacă vei alege un antrenor de tenis, printre cele mai des lucruri pe care le vei auzi va fi ”Urmărește mingea!”. Acest lucru nu se referă doar la a fii cu ochii în permanență pe minge, ci mai mult de a fi conștient de ceea ce se întâmplă pe teren. Cu timpul, vei vedea că vei reuși să anticipezi, în funcție de mișcările adversarului, în ce punct va ajunge mingea.
De ce este atât de important acest lucru? Pentru că este imposibil să fii mereu cu ochii pe minge:
· Un serviciu are nevoie de 700 milisecunde pentru a ajunge în celălalt teren
· Creierul are nevoie de 500 milisecunde pentru a procesa această acțiune, iar mai apoi cortexul motor primar are nevoie de încă 25 milisecunde pentru a transmite informația spre mână
· În continuare, mai e nevoie de încă 150 milisecunde pentru a găsi balansul perfect pentru rachetă, chiar înainte de lovitură
· Urmează apoi lovitura propriu-zisă, în momentul în care mingea intră în contact cu corzile, într-un timp de 1-5 milisecunde
Ia aceste lucruri în calcul și mai gândește-te că mingea nu va intra în perimetrul tău vizual chiar în momentul în care este servită spre tine, ceea ce înseamnă că probabil vei avea undeva la 400 milisecunde pentru a acționa. Dacă faci și tu calculul, vei înțelege cât este de important să înveți să urmărești tot ceea ce se întâmplă în jurul tău, și nu doar mingea. Cunoscând acest lucru încă de la bun început, vei avea un avantaj mare în teren, deoarece vei știi pe ce lucruri să te concentrezi.
Stabilește-ți un ritm de învățare
Chiar dacă ești la început, nu trebuie să accelerezi procesul de învățare. O nouă zi de antrenament nu înseamnă o nouă zi pentru a învăța ceva nou. Concentrează-te să stăpânești foarte bine mișcările de bază, iar mai apoi vei vedea că poți învăța diverse strategii mult mai simplu și într-un mod mult mai natural.
Bucură-te de fiecare experiență pe care o ai în teren, chiar dacă uneori lucrurile nu stau așa cum te aștepți. Tenisul este un sport care necesită multe antrenamente pentru a ajunge să îl înțelegi și să îl practici cu adevărat.
Fă-ți AICI cont pe TennisWIN!
Te așteaptă rețeaua socială a pasionaților de tenis în care o găsești și pe Simona Halep. Și un MarketPlace cu mii de produse.