Poziția corectă a capului în meciul de tenis are legătură directă cu lovirea mingii, indiferent că vorbim de o lovitură forehand, backhand sau chiar de servă. Având capul acolo unde trebuie, la propriu, și nu doar la figurat, corpul tău se va putea mișca într-o manieră biomecanică optimă, pentru a facilita cele mai bune lovituri.
Dacă la categoria feminină, recordul de viteză al mingii a fost stabilit de Venus Williams, cu 205 km/h, atunci îți poți imagina cam cât de puțin timp ai la dispoziție pentru a-ți așeza capul în poziția corectă. Tocmai de aceea, această tehnică trebuie învățată, repetată și asimilată, astfel încât pe teren, să ai parte de cele mai bune meciuri.
Chiar dacă poziția corectă a capului în meciul de tenis poate diferi în funcție de tipul loviturii, există câteva principii după care se ghidează toate. Mai mult decât atât, poziția capului se modifică și în funcție de momentul în care te afli în traseul loviturii, așadar, în acest articol vom puncta:
· Poziția corectă a capului înainte de contactul mingii cu racheta de tenis
· Poziția corectă a capului în momentul loviturii
· Poziția corectă a capului după lovirea mingii
1. Poziția corectă a capului în meciul de tenis, înainte de contactul mingii cu racheta
Regula de aur în acest moment al jocului spune că poziția capului trebuie să fie una naturală și relaxată. Încearcă să eviți mișcările inutile, mișcările haotice, mișcări ce ar putea să aducă disconfort la nivelul gâtului. Pe măsură ce urmărești mingea, capul tău se va mișca lent, și nu prea mult, ajungând ca în final să se alinieze cu restul corpului pentru a pregăti cea mai bună lovitură.
Păstrează ochii pe minge, iar atunci când îți pregătești balansul pentru contactul cu racheta, lasă capul să urmeze cât mai natural mișcările corpului tău. Atunci când te antrenezi pe terenul de tenis, încearcă să conștientizezi poziția capului tău înainte de a lovi mingea cu racheta. Odată ce ești prezent în acel moment, amintește-ți să lași lucrurile să se întâmple cât mai natural posibil, fără a mișca mult și inutil capul în acel moment.
2. Poziția corectă a capului în momentul loviturii
La fel de relaxată și naturală, poziția corectă a capului în meciul de tenis atunci când mingea ajunge în contact cu racheta, trebuie să fie mereu orientată cu fața spre fileul de la mijlocul terenului. Evită să privești prea mult într-o parte, sau chiar în sus, exact în momentul contactului.
Este perfect în regulă să urmărești mingea, care deseori, vine de sus, astfel că privirea ta va fi ridicată. Totuși, când ai fixat poziția mingii și conștientizezi unde trebuie să ajungă racheta, mută privirea în față, spre fileu. Astfel, corpul tău se aliniază corespunzător și vei avea parte de susținere, de putere și stabilitate pentru o lovitură excelentă.
Această regulă se aplică la orice tip de lovitură, fie că vorbim despre serviciu, sau despre returnarea mingii în terenul advers. A privi mingea cum face contact cu racheta nu te ajută la nimic, ba mai mult, s-ar putea să nici nu prinzi acel moment datorită rapidității cu care se petrec lucrurile în terenul de tenis.
Ca în multe alte domenii, ține privirea înainte se aplică cu succes și în ceea ce privește poziția corectă a capului în meciul de tenis.
3. Poziția corectă a capului după lovirea mingii
Balansul pe care îl inițiezi atunci când pregătești o lovitură, se finalizează după ce racheta de tenis a avut contactul cu mingea. Astfel, este important să lași poziția capului să se rotească natural, în linie cu restul corpului, fără a-l încorda într-o anumită poziție, în mod inutil.
De ce insistăm atât de mult pe naturalețea mișcărilor, în ceea ce privește poziția capului? Aici, avem două motive:
- atunci când încerci să blochezi capul într-o anumită poziție, pui presiune pe umeri și coloană, fiind mult mai predispus în a face întinderi sau blocaje la nivelul gâtului. Nu ai vrea să te accidentezi inutil, nu?
- dacă nu lași capul să se miște firesc în linie cu restul corpului și alegi să îl blochezi, acest lucru va cauza rezistență în kinetica corpului tău și astfel, vei beneficia de mai puțin control și mai puțină putere în momentul unei lovituri.
Poziția corectă a capului în meciul de tenis reprezintă o premisă importantă pentru tine, mai ales atunci când vrei să faci tranziția de la un simplu hobby, la un sport în care îți dorești o anumită performanță.
Deși informațiile de mai sus nu sunt greu de asimilat și ai putea spune că sunt chiar intuitive, hai totuși să recapitulăm cele câteva sfaturi pentru poziția corectă a capului în meniul de tenis:
· menține capul și gâtul relaxate, pe întreg parcursul jocului
· înainte de a lovi mingea, ține capul stabil și adoptă cât mai puține mișcări
· când lovești mingea, ține privirea în față, spre fileul de la mijlocul terenului
· după lovirea mingii, lasă capul să se miște natural cu balansul corpului tău
· nu încorda capul sau gâtul, în nici un moment al jocului
Ține minte: cel mai bun mod de a exersa aceste lucruri este pe terenul de tenis. Cu cât te antrenezi mai mult și conștientizezi poziția capului tău în preajma loviturilor, cu atât îți va fi mai ușor să adopți poziția corectă, într-o manieră firească, naturală. Nu vei avea niciodată timpul suficient să gândești aceste mișcări, tocmai de aceea ele trebuie să fie cât mai bine asimilate.
Poziția corectă a capului în meciul de tenis se dobândește prin determinare și perseverență, așa că pregătește-ți echipamentul și fuga la antrenament. Iar atunci când vrei să intri în poziția de învingător, te invităm să recitești acest articol ori de câte ori simți nevoia.
Fă-ți AICI cont pe TennisWIN!
Te așteaptă rețeaua socială a pasionaților de tenis în care o găsești și pe Simona Halep. Și un MarketPlace cu mii de produse.