Jocul de tenis poate părea mai ușor, sau mai complicat, în funcție de modul în care ai crescut cu acesta. Oricare ar fi cazul tău, dacă vrei să transformi tenisul într-un hobby constant din viața ta, sau chiar într-un sport de performanță, îți recomandăm să citești în continuare acest articol, să afli care sunt principalele reguli de bază în tenis.
În sine, jocul de tenis nu pare a fi complicat, însă, la fel ca orice alt sport, urmează un set de reguli stricte și un un sistem de punctare care deseori te poate induce în eroare. Chiar dacă la prima vizită în teren nu ai înțeles prea multe, însă ți-a plăcut extrem de mult acest sport, amintește-ți mereu că nici Ilie Năstase nu cunoștea regulile înainte să practice acest sport, și a reușit să câștige două ori campionatul mondial. Atât timp cât ești dispus să înveți și să progresezi, suntem siguri că vei reuși să ajungi în punctul în care îți dorești.
Dar până acolo, hai să vedem puțin cum arată un meci și care sunt câteva reguli de bază în tenis.
1. Să înțelegem terenul de tenis – este dreptunghiular, din diferite tipuri de suprafețe și cu marcaje care delimitează zona de joc, fiind adaptate atât meciurilor cu 2 jucători, cât și celor cu 4 jucători. Scopul principal al acestui joc este acela de a lovi mingea peste fileu, plasa regăsită la mijlocul terenului, într-o manieră în care să pună adversarul în dificultatea de a o trimite înapoi în terenul tău. De fiecare dată când se întâmplă acest lucru, câștigi un punct. Până acum, simplu, nu?
2. Jucători și echipament – un meci de tenis poate fi jucat în doi sau în patru, iar în ceea ce privește terenul, nu se schimbă nimic fizic. Însă, atunci când meciul este în doi, se va folosi trenul până la prima linie de lățime, de 8,23 m, iar la meciurile în 4, se va folosi terenul până la linia maximă de lățime, de 10,97 m.
În ceea ce privește echipamentul, lucrurile sunt simple. Ai nevoie de o rachetă de tenis la alegerea ta, care să fie încadrată în cerințele standard ale competițiilor dacă joci în turnee, și o minge. Îmbrăcămintea rămâne la alegerea ta, însă trebuie să ai în vedere comoditatea și mai ales, flexibilitatea în picioare și brațe.
3. Cine servește primul? – Una dintre cele mai importante reguli de bază în tenis este serva, mai exact, în favoarea cui începe meciul? Ei bine, poate vei fi surprins să afli, însă această decizie se bazează pe o aruncătură de monedă. Cine câștigă moneda, alege fie să servească primul, fie alege partea de teren în care dorește să joace.
*jucătorul care realizează prima servă, va servi toate mingile pe parcursul setului respectiv. Când setul se încheie, serva se preia de jucătorul adversar, care și el, o va continua până la finalul acelui set.
4. Sistemul de punctaj – poate fi mai greu de înțeles pentru amatorii acestui sport, cât și pentru începători, însă vom încerca să-ți explicăm cât mai ușor posibil. Fiecare meci de tenis este compus din seturi, care la rândul lor, sunt compuse din game-uri.
Așadar, să o luăm cu începutul. Pentru a câștiga un set, un jucător trebuie să câștige 6 game-uri la diferență de cel puțin două game-uri față de adversarul său, adică, tabela de scor trebuie să indice 6-4. Meciul se termină atunci când un jucător câștigă 2 seturi din 3, sau 3 seturi din 5, în funcție de joc.
Ce mai trebuie să știi, este că fiecare game se punctează cu:
· Nici un punct – zero
· Primul punct – 15
· Al doilea punct – 30
· Al treilea punct – 40
· Al patrulea punct – Game
Dacă într-un game se ajunge la egalitate, adică fiecare jucător sau echipă au obținut câte 3 puncte, atunci, următorul punct înscris se numește avantaj, iar următorul punct după avantaj, dacă este câștigat de același jucător, încheie game-ul. În caz contrar, se revine la egalitate. Game-ul se câștigă mereu la diferență de cel puțin 2 puncte, așa cum îți spuneam și mai sus.
Acestea sunt cele mai importante reguli de bază în tenis, însă, atunci când vrei să fii cât mai stăpân pe jocul tău, ar fi bine să mai știi și că:
· Jucătorul care servește trebuie să se afle în spatele liniei de bază și nu va servi până când adversarul său nu este pregătit;
· Dacă un jucător ratează o servă, primește o a doua încercare. Dacă ratează două serve la rând, pierde punctul;
· Jucătorul care așteaptă serva poate sta în orice parte a terenului, însă trebuie să lase mingea să atingă terenul de servă înainte de a o lovi. În caz contrat, pierde punctul;
· Când mingea pică înafara marcajelor de pe teren, punctul este pierdut.
Acum că știi aceste reguli de bază în tenis, ești cu adevărat pregătit să intri cu încredere pe terenul de tenis și să practici cu energie și optimism acest sport.
Fă-ți AICI cont pe TennisWIN!
Te așteaptă rețeaua socială a pasionaților de tenis în care o găsești și pe Simona Halep. Și un MarketPlace cu mii de produse.