Serviciul poate să fie unul dintre cele mai mari atuuri pentru tine, dar în același timp, dacă nu ai în portofoliul personal tehnici corecte pentru această mișcare, poate să îți ofere din start un dezavantaj.
Cei mai buni jucători de tenis reușesc să lovească mingea în servire cu o viteză de peste 120 mph, însă un jucător de nivel mediu, atinge doar 90 mph. Așa cum era de așteptat, totul ține de antrenament și exercițiu. De prea multe ori, în jocul de tenis, accentul cade pe schimburile de mingi însă, atunci când reușești să aduni puncte încă de la servă, meciul va fi în avantajul tău.
Chiar dacă nu vrei să atingi cele mai înalte performanțe, cu siguranță vrei să vezi progrese pe parcursul antrenamentelor și în timpul meciurilor. Totul se rezumă la câteva tehnici și elemente cheie pe care trebuie să pui accent atunci când exersezi serviciul în tenis. Înainte de toate, trebuie să înțelegi că timpul este cel mai bun prieten al tău atunci când vrei să progresezi, astfel că trebuie să ai răbdare și să fii consecvent în procesul de învățare.
#1 Poziția de pornire
Atunci când vrei să îți îmbunătățești serviciul în tenis, trebuie să atingi fiecare detaliu. Începe cu poziția inițială. Observă modul în care ți-ai așezat corpul în mod involuntar și analizează dacă stai corect.
Picioarele tale ar trebui să stea ferme pe teren, iar direcția corpului să fie îndreptată spre lateralul terenului. Capul și privirea trebuie să fie îndreptate peste umăr, astfel încât să ai o vizibilitate mare spre celălalt teren. Știi și tu că graba strică treaba, iar asta se aplică și în tenis. Una dintre cele mai des întâlnite greșeli în tenis este cea în care jucătorii lovesc prea repede cu racheta, adică nu așteaptă ca mingea să coboare într-un punct favorabil. De asemenea, o altă greșeală frecventă este tensiunea prea mare în mână și braț, rezultată de ținerea prea strânsă a rachetei.
Începe de aici. Exersează poziția și fii atent la modul în care corpul tău se poziționează. Lasă umerii moi și, într-un mod mai lent, mimează mișcarea serviciului. După ce simți că ești destul de confortabil cu aceasta, poți accelera puțin timpul de servire.
#2 Priza
Cei mai mulți jucători aflați la nivel începător au o priză directă de prindere a rachetei. Prin această prindere, aceștia nu reușesc să producă un balans corect, astfel pierd mult în faza de servire.
În schimb, poți începe să exersezi o priză continentală, care cu siguranță te va avantaja pe viitor. Pentru a ajunge la această tehnică de ținere a rachetei trebuie să te asiguri că mâna este ușor înclinată, iar degetul arătător este ușor întins pe rachetă. În acest fel, vei avea mai mult control asupra rachetei, iar mâna ta va fi mult mai relaxată.
#3 Aruncarea mingii
Un alt element cheie în îmbunătățirea serviciului în tenis este aruncarea mingii, lucru pe care l-am auzit de multe ori și de la jucători de top, precum Roger Federer. În acest sens, trebuie să înveți să arunci mingea într-un mod consistent, fără ca aceasta să o ia pe o altă traiectorie.
Apucă mingea de tenis cu vârfurile degetelor, iar încheietura ține-o neutră, astfel încât să dai drumul mingii într-un mod cât mai firesc. Aici, observă cum este aruncarea ta, cât de departe merge mingea, dacă merge ușor în față, în spate sau orice detaliu care te ajută. În acest fel, vei știi la ce să lucrezi și cum să îți ajustezi mișcarea. Ai nevoie de mult antrenament pentru a reuși să atunci mingea corect, adică să o arunci astfel încât să te avantajeze, așa că lasă racheta jos și concentrează-te pe acest aspect.
#4 Poziția tip trofeu
Această poziție poate dicta una dintre cele mai bune serviri ale tale. Pentru a perfecționa această mișcare trebuie să arunci mingea de tenis, păstrând acea mână în aer, în timp ce mâna care servește este îndoită într-un unghi de aproximativ 90 de grade. În acest moment, fața rachetei vine acum în sus. Umerii sunt întorși, dar relaxați, iar genunchii sunt îndoiți, în poziția chiar de dinainte de a servii mingea.
Serviciul în tenis presupune multă muncă practică, iar această poziție îți poate asigura multe puncte câștigate, însă doar atunci când ajungi în punctul în care o poți executa corecta. Este nevoie de multă precizie, însă știi cum se zice, repetiția este mama învățăturii.
#5 Contactul cu mingea
Punctul de întâlnire al rachetei cu mingea poate varia în funcție de fiecare jucător. Unul dintre cele mai importante aspecte pentru a stăpâni corect această mișcare este ca tu să îți menții brațul care servește cât de întins. În funcție de cum te simți tu confortabil, poți lovi mingea într-un punct mai sus sau să o lași să vină mai jos. Trebuie să te concentrezi pe crearea un impact maxim, fără ca tu să devii epuizat după o lovitură.
Aici, trebuie să exersezi poziția și să găsești unghiul care te favorizează în servirea în tenis. Un alt truc pe car eîl poți face este să faci câteva filmări cu tine pe care să le urmărești mai apoi în slow motion, astfel încât să îți analizezi mai bine mișcările.
Chiar dacă ai crede că o servă reușită este definită în principal de putere, acest lucru nu este adevărat. Diferitele tehnici și strategii te vor ajuta să excelezi în această direcție și să câștigi puncte chiar din momentul în care ai intrat pe teren, într-un meci.
Cu fiecare antrenament vei fi mai aproape de obiectivele pe care ți le propui. Atunci când te apuci de tenis, este important să te gândești unde ai vrea să ajungi, astfel încât să știi la ce să lucrezi. Repetând mișcările descrise mai sus, cu siguranță vei ajunge să atingi următorul nivel când vine vorba de serviciu.
Fă-ți AICI cont pe TennisWIN!
Te așteaptă rețeaua socială a pasionaților de tenis în care o găsești și pe Simona Halep. Și un MarketPlace cu mii de produse.